PRESENTACIÓ

El Maresme, la Marina o Marítima com en deien abans, és un territori que lliga la seva gent amb xarxes de teranyina, que fa arrels fondes però que, al mateix temps, de tant mirar el mar, cria fills anhelosos de llibertat, d’obrir horitzons. El maresmenc cava i navega, sembra i pesca, es queda i se’n va. Però, per lluny que vagi, sempre s’enduu l’enyor de l’ermita i el desig de tornar algun dia, per jeure a l’ombra d’un pi o d’un garrofer, amorosit per les remors del mar i del vent entre les branques, deixant-se endur per  l’embriaguesa dolça d’aquella aroma que és barreja de sal i resina, de farigola i peix viu.

Veurem en aquest treball com les famílies pageses dels Alzina de Llavaneres, els Mateu de Cabrera, els Mateu de Montgat, els Lledó de Vilassar…i tants altres,  tots ells, conflueixen en aquest tronc del Alzina-Mateu o Mateu-Alzina, que fan del mar el seu principal medi de vida. Una història llarga, que perdem enllà dels registres, i que encara avui perdura, viva i present, en la sang i en els noms i en els records familiars de molta gent del Baix Maresme.

ORÍGENS DE LA NISSAGA

Els Alzina-Mateu o Mateu-Alzina són, sens dubte, una de les nissagues més marineres de tot el Maresme. Són gent d’esclop i peu descalç, avesats a la xarxa i a la nansa, que més endavant es posaran a l’arjau per fer les rutes del Mar Gran. Són la barca el rem i la vela, però són també la nissaga de pilots i capitans. Són els nostres avis sorruts i pencaires, amb aquell puntet sorneguer d’aiguardent i arengada. Gent feta a l’esforç diari i al viure al dia. Sempre, però, de cara a mar.

Estem davant d’un llinatge molt prolífic que, durant cinc-cents anys mostra una fidelitat sorprenent als oficis del mar. La pràctica totalitat de les famílies que hi pertanyen i les seves relacions fan o bé de pescadors o bé de mariners. Tant pels matrimonis com per les persones que intervenen en les seves cerimònies, be sigui com a testimonis com en apadrinaments, són gairebé sense excepcions gent vinculada al mar.

La confluència del cognom Matheu, provinent de dues nissagues diferents, l’una de Montgat i l’altra de Cabrera, en el matrimoni de principis del XVII entre Gabriel Matheu i Lledó, del mas Matheu de Montgat amb Àngela Alzina Matheu, néta dels Matheu de Baix de Cabrera, fa que la forma composta Alzina-Matheu o Matheu-Alzina es confongui durant dues o tres generacions a Vilassar i a Premià, usades indistintament en una o altre fórmula tant entre parents com per la mateixa persona en diferents èpoques. Finalment, aquestes fórmules compostes desapareixen del tot, amb l’excepció dels Mateu-Alzina que arriben fins als nostres dies, circumscrits només a la població de Montgat. La resta de branques ens han arribat en la seva forma simple a través del cognom Alzina o Alsina.

Els orígens d’aquesta nissaga els trobem precisament en el matrimoni que suara he esmentat, establert al veïnat de Mar de Vilassar, actualment Vilassar de Mar. D’aquesta parella en neixen tres branques que es reparteixen per Vilassar, Premià i Montgat (els hereus), les genealogies dels quals es detallen en aquest treball.

FEU ATENCIÓ!

Si premeu el botó de sota us durà al treball complet en format pdf.

Si voleu consultar els arbres, els trobareu a l’apartat “El meu bosc” d’aquest mateix espai web.