LLOVERAS és el meu quart cognom, és a dir, el segon cognom de la meva mare.

Es tracta d’una nissaga que em toca de ben a prop.  La meva àvia materna, la iaia Maria,  és qui em va transmetre aquest cognom i, amb ell, tota una herència conreada entre vinyes i onades, entre rieres i platges.

Els meus LLoveras (abans i més correctament LLoberes) són gent del Baix Maresme, de Vilassar de Dalt, de Cabrils, de Premià de Mar i Vilassar de Mar.  Gent que, venint de pagès, se’n van en mar, com tantes i tantes nissagues d’aquest racó de món.   A mi no em cal anar gaire enrere per entendre d’on em neix la meva passió pel mar.

Tanmateix, aquests LLoberes no són originaris del Maresme, sinó que arriben a Vilassar a mitjans del segle XVI, provinents del Montseny, concretament de Sant Esteve de Palautordera.    Es tracta d’un xicot jove,  l’Antoni LLoberes que deuria venir segurament a fer de mosso a una de les masies de Vilassar, a can Marquès,  i va acabar casant-se amb una de les filles de la casa.

Del fill d’aquest primer LLoberes arrenquen dues branques principals, els LLoberes del Torrent o de la Riera i els LLoberes del mas Vidal. El meu fil seguirà per aquests darrers.

Unes quantes generacions més avall, un dels fills de can LLoberes del mas Vidal s’estableix al veïnat de mar de Premià,  per matrimoni amb una noia d’allà.  El seu fill gran, en Josep LLoveras  Serra  tindrà un paper destacat en la formació del nou poble de Premià de Mar, segregat de Premià de Dalt l’any 1836.

Seguim el fil dels seus descedents fins que es perd el cognom en acabar-se la línia masculina amb les dues filles del meu besavi en Pau LLoveras Riera: la tia Encarnació, que romangué soltera, i la meva àvia, Maria LLoveras Verdaguer.

Trobada de part dels descendents de Josep LLoveras Serra i Gertrudis Riera Torras, amb motiu del centenari de la seva besnéta, Marta Traité LLoveras, la meva mare, l’any 2019.

D’esquerra a dreta, Josep Estruch i la seva parella Montserrat Rectoret; Margarida Vilaró i el seu marit Xavier Estruch; Carme Alarcón i el seu marit Peret Cabot; Montserrat Mateu, muller de Pep Roig, Xesc Cabot, Marta Traité LLoveras, Pep RoigMinerva Estruch, Joan Tondo, marit de Marta Estruch que segueix a la foto, Miquel Estruch i la seva muller Montse Vivan;  Iolanda Tei